Vinter

Vintertid är högtid i Borgafjäll

Snösäkra Borgafjäll är det perfekta stället för dig som vill ha tillgång till många olika vintersporter på nära håll och samtidigt uppskattar lugn och ro. 


Offpiståkningen är välkänd, skid- och snowboardåkningen är av hög klass, liftköer är sällsynta och skoterlederna är milslånga. Förutom den storslagna naturen med kritvit pudersnö finns här kulinariska, lokala läckerheter på flera restauranger, afterski, pubkvällar, spa - faktiskt allt man kan önska sig av en vintersemester.


Offpist och catski


Klöverfjället i Borgafjäll räknas till ett av Sveriges bästa offpistfjäll, här finns allt från stora öppna ytor till kamåkning och fina dropps. Borgahällan erbjuder den mest extrema åkningen, där du åker nerför en brant ravin vid sidan om ett 400 meter högt stup.


Här finns catskiing där du snabbt och bekvämt åker i catskimaskinen upp till några av våra allra finaste offpistområden. På vägen ner är det du, hänförande vyer och orörd pudersnö - en upplevelse du sent ska glömma.

69°Nord ordnar catskiturer med olika svårighetsgrader.


Om du är ute efter skogsåkning har du kommit rätt. Sidorna längs med pisterna lämpar sig väl för det. Tar du dig lite längre så hittar du perfekta skogar som är bra gallrade och med roliga naturhinder. Vart du än åker hittar du hela tiden nya vägar.
Slalom och snowboard


Här finns allt från svarta pister till funpark och barnbacke med knapplift. Lifterna tar dig upp på fjälltoppen med milsvid, vidunderlig utsikt över fjällmassiven. Det finns 13 pistade nerfarter, den  längsta är nästan 1,5 kilometer. 


Du kan till exempel börja dagen i backarna vid Borgaliften, åka några timmar i varierande pister och sedan äta lunch på 69°Nord vid foten av fjället med utsikt över Borgasjön. Sedan kan du fortsätta till backarna vid Avasjöliften och avsluta med en middag hos BorgaSkicenter. Skiduthyrning och skishoppar finns på båda ställena så du behöver inte sakna något.


För barnen och de ovana finns både skidskola och möjligheten att hyra privatlärare.


Pistakarta finns längst ner på sidan.

Snöskoter


För skoterentusiasterna erbjuder Borgafjäll mil efter mil av kritvita upplevelser. Du kan åka i låglänta områden, över sjöar, genom skogar eller upp på fjälltopparna. Man behöver inte åka långt för att få uppleva den absoluta stillheten och tystnaden som fjällvärlden erbjuder.


Du kan åka med guide på skotersafari eller åka själv. Eller med hela familjen.


Hos Sutme och BorgaSkicenter kan du hyra snöskoter och övrig utrustning. Borgafjäll Skoterklubb förser dig med all information du behöver innan du ger dig iväg.


Karta över skoterleder finns längst ner på sidan. Men vi rekommenderar dig att utforska området mot Saxnäs, där får du en riktigt fin skotertur med storslagna vyer.

Foto: © Rantamor

Längdåkning


För dig som vill åka längdskidor finns utmärkta möjligheter till både motionsåkning och toppturer.


Packa ryggsäcken med lunch och en termos med varm choklad och tolka efter snövesslan upp på Klöverfjället. Där kan du sedan gå egna toppturer och njuta av det vackra vita landskapet med hänförande utsikt. Tolkning bokas hos 69°Nord. 


För dig som vill motionsåka finns fyra olika spår att välja mellan varav tre är preparerade både för skate och klassisk stil. Du kan i princip sätta på dig skidorna utanför dörren till Borgastugan. 2,5 kilometersspåret är upplyst.


Mer information om spåren finns hos Sutme. Karta över längdåkningsspåren hittar du längst ner på sidan.

Fiske


Sjöarna i Borgafjällsområdet är kända för sina guldblänkande öringar och färgranna rödingar. Vintertid pimplar du bäst på Avasjön, Grubbsjön, Rödingssjön och Oxvattnet. På Fiske i Borgafjäll finns massor av information om fisket.


Fiskekort köper du hos Sutme, Ica och Borgagården.


Fjällsjöar är känsliga mot överfiskning, så ta inte upp mer fisk än du konsumerar.


 


Kartor


Klicka för att se dem större.

Pistkarta


Längdåkningsspår

Skoterleder